Eskursioner 2018

26. maj - 2. juni: Forsommerlejr 2018.

I år bliver sommerlejren holdt tidligt. Vi har lejet et hus ved Ulvshale, en god kilometer fra selve Ulvshale Skov. Adressen er Rylevej nr. 20, 4780 Stege. Starten af turen er sat til lørdag d. 26. maj og afrejsen til lørdag d. 2. juni (uge 22).

Huset er et 8 personers sommerhus, men belært af tidligere ture er der plads til max. 6 personer i sådan et hus på 115 m² med 4 værelser. Så ud fra det og diverse fotos, ser det ud til, at alle kan få deres egen seng, og ikke behøves at ligge i ske med nogen.
Ulvshale og Møn, er kendt som et rigtigt godt sted at samle for en jyde, og mange specielle arter findes da også her. For eksempel flyver annularia almindeligt i lindetræerne i skoven, og arter som consonaria, verbasci mm kan findes på klinten. Den mørke form af coryli flyver kun i Klinteskoven, så den var jo også interessant at få fat i. Samt er man rigtig heldig, så kan lunaris dukke op. Den er vist ved at være hjemmehørende derovre?

Tilmelding er som tidligere efter princippet: Først til mølle. Vi regner som sagt med max. 6 personer om dagen, så vi forsøger om ikke, det kan lade sig gøre. Vi fylder jo godt hver især med alt vores samle- og præpareringsudstyr.
Pris pr. overnatning er kun 100,- kr. i år, da det er ”før højsæsonen” for samleriet.

Tilmelding til John Søby sker på: SMS/Ring: 2011 4540 eller mail: john.soeby@energimail.dk.

Lørdag 9. juni 2018: Glassværmere.

Vi er indbudt af Ole Fogh Nielsen til at eftersøge Sessider med ferromoner på Oles matrikel og andetsteds på egnen.

Tid: Lørdag 9. juni kl 9.00 (Hvis vejret bliver for usselt, flytter vi efter nærmere aftale med Ole til et passende tidspunkt senere på sommeren.)

Mødested: Tulstrupvej 112, Javngyde, 8660, Ry

Tilmelding til Ole 86892731 - olefogh@gmail.com (senest 8.juni)

Med Ole i spidsen vil vi om formiddagen eftersøge S. spheciformis, medens vi ud på eftermiddagen vil kigge efter S. formicaeformis, - og ellers vil vi se efter dagsommerfugle og andre dagflyvende insekter samt galler mv. på fx Galgebakken eller Addit Hede.

fredag 6. juli 2018: DRAVED, mose og skov.

Vi har fået en aftale med naturvejleder Poul Erik Lange

Polle vil fortælle og vise os rundt i dette navnkundige område.

TID: fredag 6. juli 2018 – start kl 14.00

MØDESTED: P-plads, ca 5 km syd for Løgumkloster, på vestre side af Dravedvej, nogenlunde midt i skoven. Dravedvej går stik syd ud af Løgumkloster.

Efter rundvisning og eftersøgning af dagflyvende insekter kan man spise den medbragte – eller spise midt i byen – eller evt tage på en grænseoverskridende udflugt.
Om aftenen kan lamperne sættes op i skoven, - der er mange spændende steder, - både med hedemose, våd skov eller gl. skov med pænt islæt af småbladet lind.

Tilmelding: Svend B. Larsen senest 3. juli 18 8698 8008 – mobil 2423 6312 svendblarsen@gmail.com

Brev om vejledning.

5/9 2017

Formanden har modtaget følgende brev. Han har ikke mulighed for at yde den ønskede bistand. Måske kan nogle af klubbens medlemmer hjælpe:

“Kære Svend Bagger Larsen

Jeg har fået din adresse fra entomologklubbens hjemmeside.

Jeg er biolog og kommer fra Venezuela, men har boet en del år i Danmark nu. På tidspunktet arbejder jeg som lærer i overskoling på Rønde Skole. For første gang i skolen har vi linjefag for elever i 7. og 8. klasse og jeg ar ansvarlig for Science Linjen.

Indtil nu har vi arbejdet med planter: samling, tørring, bestemmelse osv. Vi besøgte AAU Herbariet på Aarhus Universitet hvor jeg arbejdede før og eleverne starter deres lille herbarium i skolen.

Jeg har tænkt mig at det kunne være meget interessante for dem at lære at montere insekter og bestemme dem lige som de har gjort med planterne. Jeg har lidt erfaring med det, men det var for mange år siden da jeg samlede og monterede insekter i Venezuela.

Kunne det være en mulighed at nogen i klubben har lyst til at hjælpe mig med lidt vejledning (hvor køber jeg nåle, hvad er den bedste måde at dræbe insekterne som kan bruges af eleverne, osv.) eller… måske kom på besøg hos os og vise eleverne hvordan man gør det?

His det kan lade sig gør i må gerne kontakte mig per mail eller telefon men i skoletiden har jeg en del af undervisning og kan måske ikke svare.

Håber i kan finde lidt tid til at snakke med mig. Jeg bor i Hinnerup og tidligere boede jeg på Rensdyrvej i Søften så vi er ikke så langt væk. :-)

Med venlig hilsen

Elvira Cotton
Rønde Skole
Tel. 60457228”

Brev fra VIBORG KATEDRALSKOLE

Vi har modtaget følgende email fra en biologilærer på Viborg Katedralskole, hvor gode råd efterlyses:

“Jeg er biologilærer på Viborg Katedralskole. Skolen har en gammel insektsamling som i mange år har været forsømt og nu er lagt væk pga renovering af bygninger.

Vi er nogle ansatte som synes samlingen skal restaureres og til det har vi brug for lidt praktisk vejledning som vi håber I kan hjælpe os med. Vi begynder med sommerfuglene….

Insekterne er sat i kasser, mange af dem med små håndskrevne sedler. De ældste eksemplarer er mere end 100 år gamle og nogle af dem er i dårlig stand dvs er gået i stykker/er blevet ædt af skadedyr.

Vi vil gerne redde så meget som muligt for fremtiden og sætte dem tilbage i de fine gamle kasser når vi har fotograferet og registeret dem og sedlerne.

Jeg beder derfor om hjælpe til at finde en interesseret person, eller flere, som vil bruge tid på at svare på spørgsmål og evt vise mig hvordan man rent praktisk griber sagen an.

Jeg kan kontaktes på mail el pr telefon/sms

mvh og tak

Lise Bruun, Viborg Katedralskole

tlf 20938132 LB@vibkat.dk